solliciteren en motivatiebrief

Probeer deze invalshoeken eens bij solliciteren en je motivatiebrief

Hoe leg je in een sollicitatiebrief uit dat je barst van de motivatie en de juiste persoon voor de baan bent? Zes invalshoeken voor je motivatiebrief.

Het is niet altijd gemakkelijk om een motivatiebrief te schrijven. De concurrentie is moordend en als de recruiter meer dan tweehonderd cv’s ontvangt, moet je creatief uit de hoek komen zodat je cv niet in de prullenbak belandt.

Als je geen voorstander bent van een creatief cv, moet je op een andere manier positief opvallen. Hier zijn zes originele invalshoeken voor je motivatiebrief. Zo trek je de aandacht van de recruiter vanaf de eerste regels.

 1. Gebruik cijfers
  Beknopte maar grote getallen zijn een goede manier om je prestaties aan te brengen.
  Voorbeeld: 640 uur. 50 vrijwilligers. 8 weken. Dat is wat er nodig is voor de organisatie van de jaarlijkse tentoonstelling in Utrecht. Ik heb veel ervaring bij het organiseren van grote en succesvolle evenementen en respecteer dan ook altijd de deadlines. Daarom ben ik geschikt voor de functie van Special Event Manager.
 2. Citeer
  Het kan een cliché lijken, maar wanneer je het correct gebruikt, springt een citaat meteen in het oog. Kies een citaat dat iets vertelt over je ervaring, je passie en de functie waarvoor je solliciteert.
  Probeer deze invalshoeken eens in je motivatiebrief
  Voorbeeld: Stephen R. Covey zei “Verantwoordelijkheid creëert reactiesnelheid”. Als ervaren manager denk ik dat verantwoordelijkheid de sleutel is tot succes in een professionele omgeving. In alle managementfuncties die ik uitvoerde, moedigde ik mijn medewerkers aan hun verantwoordelijkheid te nemen voor zowel hun successen als hun fouten.Dat is waarom mijn manier van leidinggeven perfect past bij deze functie.
 3. Vertel een anekdote
  Door een persoonlijk verhaal te vertellen, krijgt de recruiter de kans om een facet van je persoonlijkheid te leren kennen. Omdat de zoektocht naar de juiste kandidaat niet enkel gaat om het juiste profiel vinden, maar ook een collega die goed past binnen het bedrijf.
  Voorbeeld: Toen ik heel jong was, ben ik gepassioneerd geraakt door basketbal. Het is niet alleen omdat ik van de sport zelf houd, maar ook gefascineerd ben door de cijfers achter de scores. Door mijn passie voor sport en cijfers, denk ik dat ik de ideale kandidaat ben voor de functie van Data Analist.
 4. Praat over je passies
  Om te weten te komen waarom je gekwalificeerd bent voor de functie, moet de selecteur begrijpen waarom je voor deze carrière koos. Hij zoekt gepassioneerde kandidaten, want zij zijn het meest gemotiveerd.
  Voorbeeld: Content marketing, sociale media en onderzoek zijn mijn gebieden van expertise, maar ook mijn passies. Dat zijn essentiële competenties voor elke professional in digitale marketing. Deze passies, gecombineerd met mijn enthousiasme, maken van mij de ideale kandidaat voor de functie Digitale Media Managers bij ABC Marketing.
 5. Doe alsof je de baan al hebt
  Als je je motivatiebrief schrijft, beeld je dan in dat je de baan al hebt, en vertel waarom je voor dit bedrijf gekozen hebt, zoals je het aan een collega zou vertellen tijdens de koffiepauze.
  Voorbeeld: Toen ik zag dat Account Solution een vacature had, wist ik dat ik moest solliciteren. Ik heb altijd deel willen uitmaken van een bedrijf waar je effectief een verschil kunt maken als accountant. Niet alleen zijn de klanten interessant, maar ook de missie van het bedrijf sluit helemaal aan bij mijn waarden.
 6. Kort en krachtig
  Vergeet niet dat de recruiters geen tijd hebben om alle brieven (uitgebreid) te lezen. Een korte maar krachtige motivatiebrief kan zeer doorslaggevend zijn en zal ervoor zorgen dat de recruiter jouw brief zeker leest.
  Voorbeeld: De natuur en ontwerpen zijn mijn twee grootste interesse. Ik leg daarom graag uit waarom mijn ervaringen met design het milieu kan beschermen.

Bron: Intermediair.

Sollicitatietraining Nijmegen
Wil jij je kansen verbeteren? Kies voor een sollicitatietraining in Nijmegen afgestemd op jou. Ik geef individuele sollicitatietrainingen, gericht op vaardigheid en (zelf)inzicht. Woon jij in de regio regio Nijmegen, Wijchen, Beuningen, Elst, Malden, Groesbeek en omliggende plaatsen. Neem dan gerust contact op.

Ben jij er klaar voor om aan de slag te gaan met jouw leven & loopbaan?
Neem contact op